Živý obraz nebo mrtvý obraz?

Jistě se ptáte, co je to za otázku. Má vůbec nějaký význam? Má, její podstatu se vám pokusím vysvětlit. Tak jako se v interiéru k dekoraci používají živé a umělé květiny, měli bychom přemýšlet, kam je vhodné umístit originální obraz či pouhou reprodukci.

I úplný laik při bližším pohledu pozná, kdy se dívá na živou a kdy na umělou květinu. Podobné je to i s obrazy. Všimli jste si, jak často důležití lidé například v televizním zpravodajství vystupují s originálními obrazy v pozadí? Jistě nám tím něco sdělují, snaží se být lépe vnímáni veřejností, vkusný obraz jim propůjčí jistou hodnotu či exkluzivitu. Proto je důležité vnímat, na jaké místo si obraz pořizujete. Netvrdím, že dekorační obrazy jsou špatné. Za pomoci nových technik (tisk na plátno, ruční malba ve velkých sériích apod.) je možné vyrobit kvalitní dekorační obrazy, ale nehodí se všude. Nezapomeňte, lidé většinou poznají, že se nejedná o originál.

Dekorační obraz

Dekorační obrazy se proto umísťují spíše do komerčních prostor, jako jsou například vstupní chodby, čekárny, firemní prostory pro zaměstnance, hotelové pokoje apod. Prostě do míst, která chcete mít pěkná, ale nepřikládáte jim takovou důležitost. S výběrem motivů si u dekoračních obrazů také hlavu nelámeme, obvykle zvítězí „něco abstraktního“ či „květinový motiv„. S umístěním podobných obrazů třeba do obývacího pokoje však buďte opatrní. Tyto obrazy sice splní svoji dekorační funkci, žádnou hodnotu nebo emoce v nich však nenajdete.

dekorační obraz Weed

ukázka dekoračního obrazu

Originální obraz

U originálních obrazů je to naopak. Originální obrazy umísťujeme do míst, která nás mají reprezentovat nebo jsou nám velice blízká. Proto se nehodí na podobná místa umístit dekorační obraz, který by takové místo jistým způsobem degradoval. Originální obraz dodá takovému prostoru výjimečnost, originalitu či vám dopřeje umělecký zážitek. Již samotný výběr obrazu o vás může něco prozradit, ovšem takto bych k nákupu obrazu nepřistupoval. Předně již výběrem originálu dáváte najevo, že si vážíte autora a jeho práce, že oceňujete umění a kvalitní věci. Avšak především by se vám obraz měl líbit.

Pro jednou nevěnujte pozornost jen penězům, zapomeňte na přetvářku nebo pozérství, zadívejte se dlouze na obraz, vnímejte jeho barvy a sdělení. Promlouvá k vám jeho motiv? Líbí se vám? Hodí se na zamýšlené místo? Tak to je skvělé! Cena obrazu je potom mnohem příjemnější, investujete přeci do své pohody, zážitku, reprezentace. Nákupem skláníte hold jeho autorovi. A nikdy nevíte, zda obraz časem nestoupne na ceně, což třeba ocení vaše děti. Nákupem originálního obrazu získáte trvalou hodnotu.

obraz Na nebevzetí

originální obraz Na nebevzetí, 80×100 cm, r. 2010, Miroslav Šimáček